Leran
En studie av leran runt Arvika,
dess egenskaper och möjligheter

Plats: Runt omkring i Arvika kommun
Tid: Juni 2023- mars 2024
Ekonomiskt stöd: Region Värmland


Våren 2023 beslutade Joel Stuart-Beck och jag oss för att utforska förutsättningarna för att åstadkomma bruks- och konstkeramik av god teknisk kvalitet från lokal lera.

Med stöd från Region Värmland började vi utforska potentiella lertag och så småningom gräva, rena och göra provtagningar på materialet vi fann.

Vårat mål har varit att skapa en fördjupad förståelse för leran som material och dess lokala historia.

Projektet presenterades för publik i utställningen Leran på Rackstadmuseet.
Här fick man följa materialet från sin plats i marken genom förädling, provtagning och utformning för att slutligen se det som färdig glaserat gods i en dukning.

LERAN

Leran och tiden

“Leran vi har omkring oss är god för framställning av brukskeramik. Det är inget nytt, våra föregångare gjorde även tegel och takpannor, lerklinade och murade med lerbruk. Stora delar av Arvika byggdes av lera.

Det var lika självklart att ta lera lokalt som att maten vi åt och kläderna vi bar i stor utsträckning var lokalt producerade.

Nu är en annan tid då det är allt annat än självklart att gräva upp och bereda sin egen lera. Arbetet tar tid och är därav kostsamt, det är närmast orimligt när det ställs emot att köpa lera som kommer i behändiga plastförpackningar från någonstans långt bort. Inte helt olikt de kläder vi bär och den mat vi äter. Sådan är vår tid”

Text av Joel Stuart-Beck

Utställning Rackstadmuseet

För dig som vill veta mer om vårt projekt

I Hemslöjden nr3, 2024 finns en artikel om projektet

Foto Lars sjökvist

Föregående
Föregående

Skrap

Nästa
Nästa

Gökur